h

Let’s Work Together

hello@makoto.com

m. Conference

Via Appia Antica,
224, 00179 Roma, Italy
+1 312 749 8649

Back to top

Вътрешни градски пейзажи – сетивен пърформанс в градска среда от „Театър на сетивата София“

Театър на сетивата София” е основният двигател в развитието на жанра на „сетивния лабиринт” в България от 2010 г. до днес. Става дума за необикновени, интерактивни преживявания, провокиращи всички сетива, в които главен герой е самата публика. Всеки един от спектаклите на “Театър на сетивата София” има различна тема и се случва в необичайно пространство: стара фабрика, съвсем нова бизнес сграда, частен дом, мол, музей или природно място. Театърът на сетивата е донесен в Европа от колумбийския антрополог Енрике Варгас ( Teatro de los Sentidos ) в края на миналия век. В България Театърът на сетивния Лабиринт е представен за първи път през 2006 г. от уелския режисьор и изследовател Iwan Brioc, вдъхновен от артисти като Енрике Варгас, Аугусто Боал и Тони Парсънс. Благодарение на сътрудничеството между него и Бистра Чолева (сдружение “БИВЕДА”) се организират серия от творчески семинари и уъркшопи, в които първата група от български артисти е обучена в метода на сетивния театър. Днес, ядрото на тази група (Театър на сетивата София) е част от Европейската мрежа за контекстуално ориентирани изкуства – The Republic of the Imagination, и има зад гърба си реализирани редица представления и социално-артистични проекти.

 

Театър на сетивния Лабиринт е: Интерактивен артистичен процес, водещ до създаването на представление, силно свързано със специфичния контекст на мястото, където се случва /site specific performance/; в който ролите на «публика» и «артисти» се смесват и те се превръщат в съ-творци на едно уникално и неповторимо представление.

Повече инфо за „Театър на сетивата София“ и реализираните от тях проекти, можете на намерите на sensorytheatresofia.com

 

 

Вътрешни градски пейзажи – сетивен пърформанс в градска среда
от „Театър на сетивата София“
10 – 12 септември 2021 г. част от фестивал ВОДА, гр. Бургас

 

 

Вътрешни градски пейзажи е интердисциплинарен проект, който цели да използва методите на сетивния театър и психогеографията за изследване на градските пространства като сцена за интерактивни пърформанси, които активно въвличат публиката в творческо взаимодействие. Концепцията на проекта отвежда малък екип от мултидисциплинарни артисти на сетивни пътувания из различни части на града – стари квартали с техните улици и градски градини, университетски филиали и учреждения, бизнес сгради, площади, подлези, индустриални зони и публичната градска среда на открито. Проектът е вдъхновен от философията на психогеографията, според която всяко пространство в зависимост от неговата геометрия, архитектура и природни елементи активира определени чувства и асоциации и стимулира въображението на тези, които го обитават. Психогеографията е философско арт течение от средата на 20 век, което се свързва с влиянието на сюрреалистите и дадаистите, и което разкрива нови възможности за изследване на влиянието на градската среда върху емоциите и поведението на хората. Неговите похвати за изследване са творчески и игрови като стимулират осъзнаването на взаимодействието между отделните хора във връзка със средата и пространството, на което се намират. По този начин се търси премахването на границата между живота и изкуството и създаването на паралелен, имагинерен свят, в който интеракциите между хората не са основани единствено на утилитарни цели, а на креативно и осъзнато взаимодействие, което да развива творческия им и изследователски потенциал.

Връзка към събитието във ФБ: https://www.facebook.com/events/324432706089343/

Category:
Date:
Tags: