h

Let’s Work Together

hello@makoto.com

m. Conference

Via Appia Antica,
224, 00179 Roma, Italy
+1 312 749 8649

Back to top

ПАРАШУТ-Десислава Петкова

Едно необичайно пространство, едно убежище от ежедневието. “Парашут” е покана за свободна дефиниция на това къде си и каква е функцията на този обект.

Чистата сетивна естетика провокира към наслада. Появява се тиха еуфория.

“Парашут“ е надуваема сетивна инсталация с необичайна, причудлива форма. Материализиран ефир. Полет на въображението. Парашут е гмуркане в дълбоките морски дълбини или скок в момент на безтегловност.

Едно сякаш живо същество се появява внезапно в градското или пейзажно пространство – причудливо, обло и необичайно. Движи се от повея на вятъра, в контраст със статиката и твърдостта на градската архитектура.  Нежно кани погледа на минувача към полет на въображението. Доближи се и надникни във вътрешността му. Влез, остани защитен и обезопасен.

Необичайността на обекта, мекотата на формата и цвета му сякаш нарочно опонират на

Обособява вътрешно пространство, което кании

убежище от ежедневното, кани минувача към полет на въображението, към свободна дефиниция на това къде се намира, провокирана от естетическата функция на обекта.

Парашутът създава усещане за извисяване в небето, за гмурване на дълбокото – сякаш си в цепелин, в подводница, в корема на кит. Пространство, в което обичайните мерки на поведение и усещане не важат. Той е връщане към детството, покана за игра. Парашутът е бягство, спасение от делничното. Той е колективната мечта за полет.

 

Десислава Петкова е завършила „Архитектура и Изкуство“ в Художествената Академия във Виена и специализира „Архитектура, градска култура и проекти в градска среда“ в Кампос Синт Лукас Брюксел, част от Льовенски Белгийски университет. Основава заедно със свои колеги от Брюксел колектив за демократично градско развитие на име OURB, който използва изкуството и играта, за да провокира любопитство, инициативност и отговорност към средата, в която живеят. Link: https://www.facebook.com/OURB16/

В творчески аспект я занимава личното преживяване на индивида в заобикалящата среда и психологическите взаимодействия, които връзката пространство-човек-социум провокира. Тя изследва тази непрестанна обвързаност, чрез която трите аспекта се пре-формират и променят взаимно. С подобна насоченост е и проектът ПАРАШУТ, който работи с контраста на ежедневното социално пространство и на интимното лично такова.

Category:
Date:
Tags: